sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Hevonen on vino - mitä voin tehdä?Tuntuuko hevosellasi olevan "hyvä" ja "huono" puoli? Onko se helpompi ratsastaa toiseen suuntaan? Onko ympyröitä hankala ratsastaa täydellisen pyöreiksi?

Hevosen vinous voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten:
 • Vaikeus taipua toiseen suuntaan toisen suunnan ollessa helpompi
 • Ohjalle painaminen
 • Vahvaksi kehittynyt alaniska
 • Vaikeudet kääntymisessä
 • Satulan valuminen toiselle puolelle
 • Tuki- ja liikuntaelimistön vaurioita, kuten okahaarakevälien ahtautumista

Vinon hevosen "huono" puoli tarvitsee enemmän työstöä kuin "hyvä" puoli?

Oikeasti kyse ei ole "huonosta" ja "hyvästä" puolesta, vaan "ontosta/tyhjästä" eli liikaa taipuvasta sekä jäykästä puolesta. Niin kutsuttu "hyvä" puoli on ontto, liikaa taipuva puoli, ja "huono" puoli on jäykkä puoli. Todellisuudessa hevosen molemmat puolet tarvitsevat yhtä paljon työstöä, jotta tilanne saadaan tasattua, eikä kärjistetä ongelmaa enää entisestään.

"Tyhjälle" tai "ontolle" eli "hyvälle" puolelle ratsastettaessa hevonen taipuu liikaa tuoden päänsä ja takaosansa ympyrän uran sisäpuolelle. Asentoa voidaan korjata tuomalla sisäpohjetta hieman satulavyön taakse työntämään hevosen takaosaa takaisin ulospäin, pitämällä ulkopohje satulavyön kohdalla estämässä hevosen olkaa kulkeutumasta ulos ja pitämällä ulko-ohja riittävällä tuntumalla suoristamaan päätä.

Jäykälle eli "huonolle" puolelle ratsastettaessa hevonen vastustaa taipumista. Sisätakajalka ja turpa eivät kulje ympyrän kaaren sisäpuolella. Asentoa voi korjata pyytämällä sisäpohkeella lisää taivutusta, sisäohjalla asetusta ja avaamalla ulkokättä hieman estämään hevosen otsaa "romahtamasta" ympyrän kaaren sisäpuolelle.

Vino hevonen kärsii lihaskireyksistä.

Kun hevonen liikkuu vinona, seuraa yleensä epätasapaino hevosen ylä- ja alalinjan lihaksiston välillä. Tämä puolestaan voi johtaa lihaskireyksiin ja muihin selän alueen ongelmiin sekä etujalkojen yliojentamiseen. Lisäksi virheellisen liikkumisen aiheuttama kipu ja kireys lihaksissa johtavat myös stressiin korvien välissä.

Vino hevonen astuu voimakkaammin sisätakajalalla ja ulkoetujalalla. Paino pitäisi kuitenkin saada tasaisesti kummallekin takajalalle ja näin pois etujaloilta. Samalla Trapezius-lihas pitää saada käyttöön oikein, jolloin hevonen nousee rintakehästään, ja hevonen pääsee käyttämään selkäänsä oikein.

Usein hevosella on selkä notkolla ja säkä voimakkaana. Säkää ennen kaulassa on nähtävissä kuoppa. Nämä merkit kertovat siitä, että Trapezius-lihas on erittäin jännittynyt ja hevonen ei käytä selkäänsä oikein. Lihaksen jatkuva virheellinen käyttö voi johtaa krooniseen lihasjumiin, mikä edelleen vaikuttaa mm. lapaluun ja jalkojen liikeratoihin rajoittavasti. 

Hevosen Trapezius-lihas

Miten laukaista vinon hevosen lihaskireyksiä?

Vaikka hevosen vinous korjaantuukin alkamalla liikkua suoraan, pitempään epätasapainossa kulkeneella hevosella on kuitenkin sen verran jumipaikkoja kehossaan, että niiden hoitamiseen tulisi kiinnittää huomiota. Kun hevosen lihaksisto on joustava ja elastinen, on sen ratsastaminen suoraan huomattavasti helpompaa, ja hevosen on mukavampaa ja kivuttomampaa mukautua uuteen tapaan liikkua suorana. Kun hevonen on suora, se:
 • On symmetrisesti kehittynyt molemmin puolin lihaksistoltaan ja niveliltään.
 • On liikkeissään symmetrinen ja pystyy suorittamaan kaikki liikkeet samanlaatuisina niin vasemmalle kuin oikealle.
 • Pystyy kulkemaan koottuna ja nostamaan itseään etuosastaan.

Hevoshieronta on hyvä ensiapu lihaskireyksien helpottamiseen. Shiatsu-hevoshieronnassa käytetään klassisten lihastekniikoiden lisäksi akupunktiopisteiden painelua. Kun hieroja painaa kohtaa, johon on kerääntynyt liikaa maitohappoa eli jossa on lihaskireyttä, alueen verenkierto parantuu. Tällöin jopa 80% kertyneestä maitohaposta poistuu ja sen tilalle pääsee virtaamaan glykogeenia eli eläinten varastoitunutta glukoosia, josta lihas saa voimansa työskennellä.

Akupunktiopisteiden painelu vaikuttaa myös hermoston toimintaan aktivoimalla prasympaattista hermostoa ja rentouttamalla näin hevosta. Mietipä hetki itseäsi: nousevatko hartiasi helpommin jännittyneinä korvia kohti ollessasi huolestunut ja stressaantunut vai rento ja huoleton? 

Miten Shiatsu-hevoshieronta toimii?

Hyvä keino tehostaa hieronnan vaikutuksia on hevosen kinesioteippausKinesioteippaus tehostaa lihaksen palautumista ylikuormittumisen yhteydessä. Vaikutusmekanismi perustuu teipin ihoa nostavaan vaikutukseen, joka poistaa painetta ihonalaisista kudoksista. Tämän seurauksena nestekiertoon (lymfa- ja verenkierto) sekä kudoksen hermopäätteille kohdistuu vähemmän painetta, jolloin niiden toiminta normalisoituu, turvotus pääsee laskemaan ja kipu helpottumaan. 

Paineen helpottamisen ansiosta myös lihaskalvot eli fasciat pääsevät liikkumaan vapaammin edesauttaen normaalia elastisuutta, liikkuvuutta ja helpottaen kipua. Teippiä voidaan käyttää myös haluttujen lihasten aktivointimenetelmänä.


Laiskan pakaran aktivointia Koivurinteen issikkatilalla Pälkäneellä. 


Rennon ja kivuttoman hevosen ratsastaminen oikein on huomattavasti helpompaa ja eettisempää eläimenkin kannalta. 
Varaamalla ajan saat uuden asiakkaan tutustumistarjouksena toisen hierontakerran ilmaiseksi! 

Shiatsu - hevoshieroja Mira Nieminen
Puh. 045 845 8458
www.impulso.fi
Y- tunnus 2584646-7
Tampere, Jämsä sekä lähikunnat

 photo 1478643216_facebook_circle_zpsufmdttpu.png photo 1478643259_social-instagram-new-circle_zpsmulz7svm.png photo 1478643275_twitter_circle_zpsve7nuw1c.png

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti