sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Miten saada helpotusta hevosen etupainoisuuteen?


Hevonen roikkuu taas luotilinjan alapuolella? Takajalat laahaavat laiskasti perässä ja selkäkin on notkolla? Dressage-myytit pelkästä hevosen kaulan ratsastamisesta hienosti kaarelle alkavat olla murskattuja, kun tietoisuus hevosen biomekaniikasta, ergonomiasta ja itsensä kantamisesta on kasvanut.

Hevosen ratsastaminen aktiivisesti takajaloilla polkevaksi ja selällään työskenteleväksi ei kuitenkaan tahdo tapahtua sormia napsauttamalla. Mitä tapahtuu, kun hevonen on etupainoinen, mitä ongelmia siitä aiheutuu ja ennen kaikkea, mitä ongelmalle voi tehdä?Hevoseni on etupainoinen - mistä kiikastaa?

Etupainoisena kuljettu aika on treenin kannalta hukkaan heitettyä. Tällainen hevonen ei voi olla peräänannossa eikä suorittaa pyydettyjä liikkeitä oikein. Kun hevonen on etupainoinen eli hevonen "jyrää eteenpäin", sen säkä on uponnut alas lapojen väliin ja paino on näin etujaloilla. Liikkeessä hevonen  ikäänkuin vetää itseään eteenpäin etujaloillaan. Tällöin liikkeen voima tulee suurelta osalta hevosen lavoista, ja alueen lihaksista tulee ylikehittyneet ja kireät. Etupainoinen hevonen käyttää vain noin kolmannesta voimistaan vetäessään itseään eteenpäin.

Hevosella ei ole etujaloissaan yhtään niveltä, joka pystyisi joustamaan tämän painomäärän alla, toisin kuin takaraajoissa on joustomekanismeina polvi ja kinner. Hevosen etulavat kiinnittyvät rintakehään vain laparuston avulla. Koska hevosen paino etupainoisena on sen etujalkojen päällä, painopiste olisi tärkeää normalisoida takaisin takaosalle, jotta eturaajojen jänteet ja luut eivät vaurioituisi liian suuresta rasituksesta.

Etupainoisen hevosen lavan alueen lihaksistosta tulee ylikehittynyt ja kireä.

Kun etupainoinen hevonen pikemminkin vetää kuin työntää itseään eteenpäin, sen pakaralihakset jäävät heikoiksi; eiväthän ne työskentele aktiivisesti. Takajalkojen tulisi toimia hevosen moottorina ja tuottaa liikevoima, jolloin etuosa on kevyt ja hevonen kykenee kantamaan ratsastajan painoin oikein ja turvallisesti. Selkälihasten tehtävänä on siirtää takaraajojen tuottama voima ylöspäin - nämäkin lihakset ovat yllättäen jääneet usein etupainoisella hevosella heikoiksi.

Etupainoisesti ja jyräävästi liikkumiseen liittyy siis useampi korjattava osatekijä. Etupainoisen hevosen tasapainon korjaaminen onnistuu oikeanlaisella ratsastuksella. Riittämättömän lihaksiston ja tasapainon kehittäminen vie kuitenkin lihaksistolta aikaa sopeutua ja kehittyä. Lihakset ovat kuormittuneet virheellisesti tapauksesta riippuen jo jonkin aikaa, joten hevosen hyvinvoinnin ja terveyden vuoksi sekä rasitusvammojen ehkäisemiseksi hevosen lihaksistoa tulisi huoltaa muutenkin.

Hevoshieronnasta, hevosshiatsusta ja kinesioteippauksesta apua etupainoiselle hevoselle

Hevoshieronta, akupainanta eli hevosshiatsu sekä hevosen kinesioteippaus ovat yksiä keinoja helpottaa hevosen etupainoisuuden aiheuttamia ongelmia. Klassisilla hevoshieronnan otteilla rentoutetaan rasittuneita, lyhentyneitä etuosan lihaksia manuaalisin ottein suoraan lihakseen vaikuttamalla. Hevoshieronta auttaa hajottamaan hevosen lihakseen muodostuneita kiinnikkeitä, jolloin liikeradat avautuvat laajemmiksi.

Hevosshiatsulla eli akupisteiden paineluhieronnalla puolestaan vaikutetaan lymfa- ja verenkiertoon: kun hieroja painaa kohtaa, johon on kerääntynyt liikaa maitohappoa eli jossa on lihaskireyttä, alueen verenkierto parantuu. Tällöin jopa 80% kertyneestä maitohaposta poistuu ja sen tilalle pääsee virtaamaan glykogeenia, energiaa, eli eläinten varastoitunutta glukoosia. Näillä keinoilla saadaan rentoutettua etupainoisen hevosen ylikehittyneitä lavan alueen lihaksia ja parantamaan niiden aineenvaihduntaa. Lue lisää hevosshiatsusta täältä ja täältä.


Hevosen kinesioteippauksen vaikutusmekanismi perustuu teipin ihoa nostavaan vaikutukseen, joka poistaa painetta ihonalaisista kudoksista. Tämän seurauksena nestekiertoon (lymfa- ja verenkierto) sekä kudoksen hermopäätteille kohdistuu vähemmän painetta, jolloin teipatun alueen nestekierto tehostuu ja kipua saadaan helpotettua. Paineen helpottamisen ansiosta myös lihaskalvot eli fasciat pääsevät liikkumaan vapaammin edesauttaen normaalia elastisuutta, liikkuvuutta ja helpottaen kipua jyräävän hevosen lavan seudun lihaksistossa.

Teippiä voidaan käyttää myös haluttujen lihasten aktivointimenetelmänä, eli etupainoisella hevosella pakara- ja selkälihasten aktivointiin; teipin tuntiessaan hevonen tiedostaa takaosansa paremmin, jolloin sen on helpompi alkaa käyttää takaosan lihaksia aktiivisemmin. Lue lisää hevosen kinesioteippauksesta täältäRennon ja kivuttoman hevosen ratsastaminen oikein on huomattavasti helpompaa ja eettisempää eläimenkin kannalta. Ota yhteyttä niin parannetaan Sinunkin hevosesi treenipäiviä Shiatsu-hevoshieronnan ja kinesioteippauksen avulla. Varaamalla ajan nyt saat uuden asiakkaan tutustumistarjouksena toisen hoidon ilmaiseksi!
Voit myös ensin tutustua rauhassa tarjoamiini palveluihin täältä.Shiatsu - hevoshieroja Mira Nieminen
Puh. 045 845 8458
www.impulso.fi
Y- tunnus 2584646-7
Tampere, Jämsä sekä lähikunnat

 photo 1478643216_facebook_circle_zpsufmdttpu.png  photo 1478643259_social-instagram-new-circle_zpsmulz7svm.png  photo 1478643275_twitter_circle_zpsve7nuw1c.png

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti