sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Mitä ihmettä on hevosshiatsu?


Mikä on tämä viimeaikoina päätään nostanut ilmiö? Miten se eroaa tavallisesta hevoshieronnasta? Onko tästä tieteellistä näyttöä? Pitäisikö minun hyvänä hevosihmisenä ottaa selvää asiasta? Shiatsu-hevoshierontaa esiteltiin tämän vuoden Hevoset-messuilla, mutta olisi kiva tietää tarkemmin, mihin tämä oikein perustuu?

Mitä on Shiatsu-hevoshieronta eli hevosshiatsu?Japanilainen, maailmallakin tunnettu alan asiantuntija ja guruksikin tituleerattu Tokujiro Namikoshi kertoo shiatsuhieronnasta näin:

"Hevosen keho liikkuu satojen lihasten avulla jotka supistuvat ja rentoutuvat vuorotellen. Prosessi alkaa siitä, kun ruokaa pääsee vatsalaukkuun ja sieltä elimistö saa ravintoaineita. Osa niistä ravintoaineista jatkaa matkaansa maksaan, jossa ne muuttuvat glykogeeniksi. Glykogeeni kulkee veren avulla lihaksiin ja siitä syntyy energiaa, jota lihakset tarvitsevat toimintaansa varten.

Kun lihakset tekevät työtä ja käyttävät saatua energiaa, syntyy myös ”jätteitä” – maitohappoa. Maitohappo onkin se väsymyksen tunteen aiheuttaja. Jos kehossa muodostuu liikaa maitohappoa, lihaksen toiminta hidastuu tai jopa lakkaa kokonaan. Juuri sen takia  lepo on tärkeää.Välillä keho ei saa tarpeeksi lepoa tai hyvää ruokaa, silloin lihasten toiminta häiriintyy, mistä syntyy kroonista lihasjännitystä. Sen hoitamattomuus voi aiheuttaa vakavampiakin sairauksia lihaksissa, nivelissä, hermo- ja lymfasysteemeissä.

Kun Shiatsu-hevoshieroja painaa kohtaa, jossa on liikaa maitohappoa, eli yksinkertaisesti sanottuna on lihaskireyttä, alueen verenkierto vilkastuu ja jopa 80% maitohaposta poistuu ja tilalle tulee glykogeenia eli energiaa, jonka avulla lihas taas saa elinvoimansa.

Normalisoitunut lihasjärjestelmän toiminta tuo mukanaan myös hermostolliset vaikutukset eli rentoutuksen tilan. Sen takia hevosshiatsu on monivaikutteinen hoito ja siten erittäin hyvä koko keholle."

Akupunktiopisteiden painelu vaikuttaa hermoston toimintaan aktivoimalla prasympaattista hermostoa ja rentouttamalla näin hevosta. Mietipä hetki itseäsi: nousevatko hartiasi helpommin jännittyneinä korvia kohti ollessasi huolestunut ja stressaantunut vai rento ja huoleton?

Akupisteet sijoittuvat nivelten, lihasten kiinnityskohtien sekä faskioiden eli lihaskalvojen mukaisesti. Näiden sijaintien kannalta merkittävää on pietsosähköinen ilmiö, jossa mekaaninen jännitys tuottaa sähköenergiaa. Faskiat sisältävät kollageenia, joka siten tämän mekaanisen jännityksen eli painamisen vaikutuksesta muuttaa sähköistä varaustaan. Tällöin lähtee sähköimpulssi eteenpäin. Oikein suoritetulla akupainannalla voidaan siis vaikuttaa merkitsevästi haluttujen lihasten aktivoitumiseen tai rentouttamiseen. Koulutettu henkilö valitsee siten oikeat hevosessa hierottavat alueet ja pisteet hevosen asentoja ja liikkumista havainnoimalla.
Shiatsu-hevoshieronta pähkinänkuoressa

  • Glykogeeni on supistuvan lihaksen tärkein energianlähde.
  • Maitohappoa muodostuu lihaksissa rasituksen aikana, mikä tuntuu väsymyksenä ja lihaskipuna.
  • Kun shiatsu-hevoshieroja painaa kohtaa, jossa on liikaa maitohappoa, eli tuntuu lihaskireyttä, alueen verenkierto vilkastuu
  • Tällöin jopa 80% maitohaposta poistuu
  • Tilalle tulee glykogeenia, eli energiaa jonka avulla lihas taas saa elinvoimansa. 
  • Itämaissa, mistä shiatsukin on kotoisin, tästä energiasta puhutaan "Qi-energiana", mikä saattaa meistä kuulostaa vähän korkealentoiselta, mutta sillä tarkoitetaan kaikkea energiaa ihan länsimaisen fysiikan mukaisesti.
  • Akupunktiopisteiden painelu vaikuttaa hermoston toimintaan aktivoimalla prasympaattista hermostoa ja rentouttamalla näin hevosta.
  • Akupainannalla voidaan avittaa haluttujen lihasten aktivoimista ja rentouttamista

Millaisia kokemuksia muilla on hevosshiatsusta?

Kiinnostuitko? Vai heräsikö ihmetys? Voit lukaista muiden hierontakokemuksia täältä. Voit myös katsoa täältä, miten voit kokeilla shiatsu-hierontaa omalle hevosellesi. Klikkaa tästä, jos haluat lukea hevosshiatsun vaikuttavuudesta tehdyn tutkimuksen.

Rennon ja kivuttoman hevosen ratsastaminen oikein on huomattavasti helpompaa ja eettisempää eläimenkin kannalta. 
Varaa aika tai kysy rohkeasti lisää ottamalla yhteyttä!

Shiatsu - hevoshieroja Mira Nieminen
Puh. 045 845 8458
www.impulso.fi
Y- tunnus 2584646-7
Tampere, Jämsä sekä lähikunnat

 photo 1478643216_facebook_circle_zpsufmdttpu.png  photo 1478643259_social-instagram-new-circle_zpsmulz7svm.png  photo 1478643275_twitter_circle_zpsve7nuw1c.png

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti